Energiatehokkuus vaatii suunnitelmia, investointeja ja konkreettisia tekoja
Energiatehokkuudella pystytään säästämään rahaa ja energiaa. Yrityksillä on erilaisia tavoitteita hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Seuraavassa tekstissä kerron yleisesti energiatehokkuudesta, miksi energiatehokkuus on hyödyksi yrityksissä ja miten me RE Groupissa voimme olla avuksi energiatehokkuuden saavuttamisessa LVI-, sähkö- ja, rakennesuunnittelun keinoin.
Energia maksaa, energiatehokkuus maksaa itsensä takaisin
Energian hinta on viime aikoina ollut todella korkea ja valitettavasti hintakehitys näyttää olevan noususuuntainen jatkossakin. Nyt kun monille yrityksille tulee energian hinta ja energiankulutus konkreettisena eteen, kannustaa se osaltaan tekemään toimenpiteitä. On ymmärrettävää, että monet yritykset perustavat investointipäätökset taloudellisiin laskelmiin. Jos on mennyt hyvin, on voitu panostaa energiatehokkuuteen aikaisemminkin, ilman ulkopuolelta tulevia vaatimuksiakin. Vastaani on tullut myös tilanteita, joissa energiatehokkuuteen suunnitellun investoinnin takaisinmaksuaika ei vakuuta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että energiatehokkuuteen kannattaa panostaa, siellä on valtavasti säästöpotentiaalia.
Esimerkiksi energian talteenotto tuottaa pidemmällä aikavälillä huomattavia säästöjä ja on joskus teollisuudessa jopa pakollinen riittävän mitoitustehon saavuttamiseksi. Teollisuuden erilaiset lämmitys- ja jäähdytysprosessit käyttävät paljon energiaa, ja esimerkiksi elintarviketeollisuudessa tilojen pesut kuluttavat suuria määriä kuumaa vettä. Ison teollisuuslaitoksen kustannussäästöt voivat olla viiden vuoden tarkastelujaksolla jopa miljoonaluokkaa, silloin puhutaan jo isoista rahoista, jotka olisivat menneet täysin hukkaan.
Ensiaskeleet energiatehokkuuteen alkavat selvityksellä
Kun suunnataan kohti energiatehokkuutta, on yleensä helpompi löytää hukkaenergian lähteet. Vaikeampi osa on se, miten teknisesti saisi otettua energiaa hyödyksi.
Tyypillisimmin asiakas lähestyy meitä tilanteessa, jossa heillä on jo tunnistettu energiaa kuluvan hukkaan tietyissä kohteissa. Lähdemme etsimään vastauksia ja keinoja asiaan tarttumiseksi. Toinen vaihtoehto on, että asiakkaalla on jo olemassa lämmön talteenottojärjestelmä, jota kuitenkin haluttaisiin kehittää jollain tapaa. Me astumme kuvaan ja etsimme ratkaisuja.
Energian talteenottojärjestelmän toteutusratkaisu tulee katsoa aina tapauskohtaisesti. Parhaiten energiaa saadaan talteen silloin, kun käyttökohteet ovat matalalämpöisiä, kuten ilmanvaihdon esilämmitys ja lämmitys, käyttöveden esilämmitys, sulatusverkostot ja lattialämmitys.
Energiatehokkaaksi ei vain ryhdytä
Harmillisen usein ajatellaan, että energiatehokkaaksi voi ryhtyä kytkintä kääntämällä. On totta, että joissakin tapauksissa energiansäästöä voidaan saada esimerkiksi ohjelmointimuutoksin ja säätöteknisin ratkaisuin. Usein säästäminen kuitenkin vaatii sekä investointeja että pidemmän aikavälin suunnitelmia, pohtimista siitä, missä mennään ja missä halutaan olla. Kaikessa tässä voimme RE Groupissa olla avuksi.
Uudistuksen suunnittelu lähtee käyntiin tutustumalla lähtötilanteeseen ja kohteeseen joko paikan päällä tai sitten suunnitelmien pohjalta. Jo tässä vaiheessa keskustellaan asiakkaan kanssa budjetista, jotta tiedetään, mihin suuntaan kannattaa lähteä liikkeelle. Sen jälkeen, kun kohteesta on lähtötiedot selvillä, tehdään laskentaa parhaimmista tarjolla olevista energiavaroista ja mitä niiden hyödyntäminen tulisi kustantamaan.
Tehokkaimmat energiantalteenottojärjestelmät saadaan aikaiseksi silloin, kun sekä energian käyttö-, että lähdepuolella tehdään muutoksia samaan aikaan. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneen patterit voidaan mitoittaa hyödyntämään matalalämpöisempää energiaa. Teollisuudessa myös tuotantoaikatauluilla on merkitystä.
Asuntorakentamiseen teemme energiatodistuslaskelmia. Jos asiakas esimerkiksi haluaa talonsa A-energialuokkaan, voimme auttaa antamalla suositukset ja kertoa, mitä se oikeasti vaatii. Uskon, että asiakkaalle on tärkeätä saada konkreettisia ehdotuksia siitä, mitä voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi. Pelkkä tieto hukkaan menevän energian määrästä ei siis riitä, mutta auttaa toki investointipäätöksen tekemiseen.
Lue myös Voimian Pata -referenssistämme energiatehokkuuden ratkaisut.