RE on iso mutta pieni
Patrick valmistui SAMK:sta vuonna 2020 graafiseksi suunnittelijaksi. Työt ja opiskelut ovat kuljettaneet hänet rakentamisen suunnitteluun, jossa hän pääsee hyödyntämään myös visuaalista näkemystään.
Ennen RE:lle tuloa Patrick Zelikmanin kokemusplakkariin oli kertynyt pestit lehtimaailmassa, mainostoimistossa sekä asuntorakentamisen suunnittelutoimistossa. Työpolku johti ajatukseen viedä osaamista pidemmälle. Rakennusarkkitehdin opiskelut olivat lopulta looginen ratkaisu.
– Aiemmalle suunnittelutoimistolle tein iltaisin ja viikonloppuisin opiskelun ohessa 3D-mallinnusta ja Revit-tietomalleja rakennuksista. Rakennusala hiipui ja ajattelin, että miksen lähtisi hankkimaan alan pätevyyttä ja mahdollisuutta saada ammattilaiselle maksettavaa vastinetta. Varsinkin, kun rakennusala tuntui itselle hyvältä.
– Kävi tuuri, kun pääsin RE:lle. Olin ollut asuntopuolella, mutta nyt tulin erilaiseen työympäristöön. RE:llä on monipuolisia ja hyvin erilaisia projekteja. Täällä tulee uusia näkökulmia, mitä kaikkea esimerkiksi asuntorakentamiseen liittyy.
Luova ihminen ja insinööri
Perinteisesti ajateltuna Art Director tai Graphic Designer vaikuttavat tekemisillään tunteisiin tai tekevät visuaalisesti vastaansanomattoman kauniita lopputuloksia. Insinööri puolestaan ajattelee näkemästään, miten sen voisi määritellä luvuilla tai muilla faktoilla. Miten Patrick ja insinööritoimisto sopivat samaan lauseeseen?
– Hyvin. Tuo stereotypia ei pidä kohdallani kutiaan. Kuluttajana katson esimerkiksi elintarviketuotteen faktat. Ne kertovat minulle enemmän kuin kauniit sanat ja adjektiivit pakkauksen etupuolella.
Asian vakuudeksi Patrick toteaa sukuhistorian myös vaikuttaneen ajattelutapaan ja ammatinvalintaankin.
– Sukutaustassani on arkkitehtejä. Olen tottunut pienestä pitäen tulkitsemaan pohjapiirroksista asioita, joita esimerkiksi kaverini eivät nähneet.
Työ opettaa
Patrick suhtautuu kesätyöhön avoimen nöyrästi, vaikka tunnistaa myös omat vahvuutensa.
– Olen harjoittelijana oppimassa alaa. Teen avustavia töitä ja näin ”kesähessuna” huomaan, että RE:n koko palveluskaalasta ja rakentamisen eri suunnittelualoista olen saanut vain pintaraapaisun.
RE:llä on tarjota suunnittelijoilleen monipuolisia projekteja. Patrick kokee, että suunniteltavien kohteiden toiminnallisuuksien huomioiminen on hänen vahvuutensa.
– Kaikissa kohteissa on puolensa, mutta minua kiinnostaa RE:llä nimenomaan julkiset rakennukset. Mitä monipuolisempi kohde, sen enempi toimintoja ja vaatimustasoa. Sama koskee kerrostaloja ja niiden pohjaratkaisua. Koen, että minulla on annettavaa toiminnallisuuksien suunnittelussa.
Omakotitalojen suunnittelussa Patrickilla pulpahtaa aiempi koulutus pintaan.
– Omakotitalojen suunnittelua voi toteuttaa myös muotoilun eli esimerkiksi julkisivun visuaalisuuden näkökulmasta. Kuten opettajani mainitsi: on hyvä, että on arkkitehtejä, joilla on muotoilijan tausta. Yksinkertaisilla asioilla ja yksityiskohdilla voi vaikuttaa paljon kohteen kokonaiskuvaan.
Patrickin kesätyökokemukset RE:llä ovat positiivia.
– Työ täällä perustuu yhteistyöhön. Kaikkiaan täällä on hyvä työilmapiiri. Ihmiset ovat rentoja ja työ on mielekästä. Organisaationa tämä on aika iso, mutta tuntuu pieneltä ja maanläheiseltä.
Patrick lopettaakin juttutuokion toiveeseen, että voisi jatkaa opiskelujen ohessa RE:llä osa-aikaisena työntekijänä.